Новини

Важлива інформація щодо тарифу на вересень 2022 року
Пт, 7 жовтня 2022, 16:23

Важлива інформація щодо тарифу на вересень 2022 року

Шановні клієнти, просимо ознайомитися з нижченаведеною інформацією від експертів ТОВ «ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИК»:

Закупівля електричної енергії для споживачів України відбувається на ринку «на добу на перед» (РДН), нижче ціна закупівлі по місяцям для базового навантаження (рівномірне споживання впродовж доби).

Місяць Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень
Ціна РДН, грн 2606,25 1973,54 2224,96 2223,82 2223,82 2223,82 2554,71 2864,08 3199,59 3308,22

*https://www.oree.com.ua/

Ціна закупівлі РДН однакова для всіх споживачів, ці кошти отримують виробники, також до ціни РДН додається тариф на передачу, ці кошти отримує НЕК «Укренерго».

Як видно з графіку, ціна закупівлі електричної енергії, починаючи з червня місяця стрімко зростає, що обурює як споживачів електричної енергії, так і нас, як сумлінну компанію, ціллю якої є забезпечення стабільної ціни на енергетичні ресурси та формування прозорого тарифоутворення.

ТОВ «ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИК» вживає всіх заходів для мінімізації кінцевого тарифу для наших клієнтів, шляхом оптимізації небалансів, закупівлі, зниження операційних витрат. Ви розумієте, що при такому різкому зростанні ціни закупівлі це вкрай складно, тому, відповідаючи на Ваші запитання, ціна на електричну енергію поступово збільшується.

Також, 27.09.2022 року Постановою №1221 НКРЕКП затверджено Методику визначення істотного коливання цін та встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку (далі - Методика).

Методика передбачає:

  1. порядок визначення істотного коливання цін на ринку «на добу наперед» (далі - РДН), внутрішньодобовому ринку (далі - ВДР) та балансуючому ринку;
  2. процедуру встановлення граничних цін на РДН, ВДР та балансуючому ринку.

Вищезазначена методика впливає на всіх суб'єктів господарювання через встановлення державою граничних цін на РДН, ВДР та балансуючому ринку.

Наявність таких істотних коливань дає право НКРЕКП розпочати процедуру перегляду поточних граничних цін в сторону їх підвищення.

Практика минулих підвищень граничних цін показала, що фактичні ціни на організованих сегментах ринку досить швидко досягають рівня нових граничних цін.

Якщо не підійти до питання доцільності підняття граничних цін на електричну енергію в період війни відповідально, споживачі зіткнуться з серйозними комерційними проблемами, які приведуть до значного зниження продуктивності та прибутку.

Наша компанія наразі є драйвером переговорного процесу з НКРЕКП з питань недопущення збільшення граничних цін на ринку електричної енергії.

Дякуємо за розуміння та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!